Introvate-ondernemer-zelfzekerheid.jpg

Ken je dat gevoel van een gemiste kans omdat je té weinig zelfvertrouwen uitstraalt tijdens een belangrijke afspraak? Het blijft knagen dat je er op het moment zelf niet meer hebt uitgehaald en nu is je kans verkeken. Je hebt vast dat onbehaaglijk gevoel al meegemaakt en je bent zeker niet de enige. Tijdens de individuele begeleidingen die ik al jaren geef aan introverte ondernemers hoor ik dat héél vaak.

Spiegelen aan een extravert persoon

Jij wilt zelfverzekerd voor de dag komen. En de valkuil bestaat er in dat je je gaat vergelijken met anderen. Maar wat werkt voor de één werkt niet voor de ander. Wedden dat ook jij al hebt geprobeerd om meer zelfvertrouwen uit te stralen door je te spiegelen aan een extravert persoon? Dat past als een tang op een varken. Iedereen is anders waardoor deze aanpak niet werkt voor jou. Het put je niet alleen uit, maar daarenboven werkt het ook uitermate inefficiënt.

Geloven in jezelf

Zelfzeker zijn in een wereld waar extraverten de bovenhand hebben is niet evident voor een introverte ondernemer. Daarenboven is het in de snel veranderende omgeving van vandaag ook vaak moeilijk om een houvast te hebben. Je niet laten beïnvloeden en geloven in jezelf zijn twee belangrijke voorwaarden om meer zelfzeker te ondernemen! Nu, ik weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is. Daarom deel ik graag vijf nuttige tips zodat je snel en efficiënt stappen zet in het uitstralen van zelfzekerheid als introverte ondernemer.

 

Tip 1: Denk in opportuniteiten

Als introvert persoon ga je met een denkgerichte focus door het leven. In jouw brein ontstaat alles. Het te veel analyseren van zaken die minder goed gaan, zorgt er echter voor dat je geen stappen meer zet en geen beslissingen neemt. Het is daarom zo belangrijk om te leren denken in opportuniteiten in plaats van in gemiste kansen.

De kracht van je gedachten is enorm en zal bepalend zijn voor hoe jij je voelt. Dus denken in kansen genereert een positieve impact op je gevoel. En een goed gevoel is onmiddellijk zichtbaar in je gedrag.

Eén ding is zeker: zelfzeker word je niet van dag op dag. Denk aan je eerste keer autorijden of aan een nieuw project. Het is dan niet onlogisch om je onzeker te voelen. Hoe meer jij je gaat richten op de positieve gedachten in het leven, hoe beter jij je zal voelen en hoe meer zelfvertrouwen je zal ontwikkelen.

 

Tip 2: Het sleutelwoord is actie

Ben je iemand die opkijkt naar mensen die blaken van zelfvertrouwen of die alles aandurven? Geloof niet dat ze nooit onzeker zijn. Het verschil zit hierin dat zij wel durven om nieuwe dingen te ondernemen. En hierdoor groeit hun zelfvertrouwen. 

Van nature leg je als introvert persoon eerder de focus op het weten en het kennen. Maar succes als ondernemer wordt niet bepaald door hoeveel je weet of kent, maar door wat je doet.

Het toepassen van de 10/20/70 regel zal je helpen in het proces van zelfzekerder worden: elk uur dat je kennis vergaart – bijvoorbeeld door het lezen van een boek - vul je aan met twee uur interactie met anderen en zeven uur aan actie ondernemen. En de kunst bestaat erin om actie te ondernemen op een manier die je comfortzone zodanig vergroot totdat je leert hoe je een ‘onbehaaglijke’ situatie kunt laten aanvoelen alsof het in je comfortzone ligt.

Hou hierbij in het achterhoofd dat rust en stilte je gelukkig maken. Wissel de periodes van rust en stilte en inactiviteit af met je te activeren en stappen te ondernemen. Door veelvuldig te oefenen, zal je positieve resultaten ervaren en veranderingen gaan zien. Onthoud dus: het is door ervaring op te doen dat je zelfvertrouwen groeit.

 

Tip 3: Straal energie uit en laat jezelf meer zien

Je DNA kan dan wel introvert zijn, maar je kan je persoonlijkheid wel verder ontwikkelen. Zelfzeker zijn heeft alles te maken met de energie die je uitstraalt. Energie die van binnenuit in beweging komt, wordt door anderen als natuurlijk ervaren waardoor ze je interessant vinden. Zorg er daarom voor dat je in hoge energie blijft door te bestuderen hoeveel tijd jij voor jezelf nodig hebt en hoeveel tijd jij met anderen wilt doorbrengen. En richt daar je bedrijf op in.

Als introvert persoon ben jij vooral actief in de innerlijke wereld. Dat betekent dat je niet praat om te praten. Je hebt de behoefte niet om gehoord te worden, je bent een observeerder. Praten over jezelf voelt minder comfortabel aan. De keerzijde hiervan is dat niemand je zo echt leert kennen en dat jij geen zelfzekere indruk kan nalaten. Waardoor je jezelf dan weer niet sterk in de markt kan zetten. Door echter jezelf meer te laten zien, help je de ander om al dan niet voor je product of dienst te kiezen.

 

Tip 4: Focus op successen

Ken je de gedachte ‘dit is toch niet zo bijzonder - ik doe gewoon mijn werk’? Als introvert persoon heb je minder de behoefte om de wereld te laten zien waar je expertise ligt. Voor jou is het voldoende om dat zelf te beseffen. Het wordt echter gevaarlijk in combinatie met je natuurlijke eigenschap van zelfkritisch zijn. Kritisch zijn voor jezelf is goed, maar té is nooit goed.

Je kan als introvert je eigen gedrag constant intern evalueren en voor jezelf goed beseffen waar jouw kennis en bijdrage ligt, maar wat koop je ermee? Het zal helpen je zelfvertrouwen op te krikken door jezelf meer concrete vragen te stellen. Wat heb ik vandaag goed gedaan? Waarin was ik vandaag succesvol? En welke sterktes heb ik hierbij ingezet?

Wees je er van bewust dat dit een gunstig effect zal hebben op je mindset. Want je verlegt je focus naar buiten, je filtert op de positieve zaken en je richt je op je successen. Met die positieve mindset slaag je er veel makkelijker in om een zelfzekere indruk bij de ander na te laten.

 

Tip 5: Vertrouw op je intuïtie

Een andere eigenschap van een introvert persoon is dat je vaak je zwakke punten overdrijft en je kunt je sterke punten zelfs negeren. En dat is natuurlijk uiterst improductief als je enkel focust op iets wat helemaal verkeerd is gegaan. Wees je ervan bewust dat nederlagen en risico’s deel uitmaken van het dagelijkse leven en van het ondernemerschap.

Gooi daarom je verzwakkende overtuigingen over jezelf en je mogelijkheden overboord. Net zoals vele anderen loop ook jij rond met overtuigingen die je niet vooruithelpen. De beperkingen die jij jezelf oplegt, weerhouden je ervan om een sterke en zelfzekere indruk te kunnen maken.

Durf hierbij te vertrouwen op je intuïtie. Ook jij hebt een ‘neus’ voor wat goed kan zijn. Zoals eerder gezegd, het is beter om iets te doen dan om niets te doen. Niets of niemand voelt, weet en ervaart wat jij in de wereld wilt zetten en hoe jij anderen hierbij kan helpen. Vertrouw daarom op je drijfveren en je passie in je eigen ondernemerschap en je zal merken dat je zelfvertrouwen vanzelf een boost krijgt!

 

Zelfzekerheid uitstralen, je kan er niet om heen als ondernemer! Maar met deze tips geloof ik erin dat jij er voortaan vol zelfvertrouwen staat en dat jij anderen kan inspireren om voluit te kiezen voor je product of dienst.

Ik hoor heel graag hoe het jou vergaat met deze tips.

 

Heb je interesse in persoonlijke begeleiding om als ondernemer te groeien en zelfzeker voor de dag te komen? Neem dan gerust contact met mij op een vrijblijvend intakegesprek!

Veel succes ermee!     

Maak je afspraak

 

 

DELEN MAG!

 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? Schrijf je in _______ 

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?Ontdek de voorwaarden  _______ 

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?Maak je afspraak_______ 

Thema opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? Bekijk het aanbod _______