Introvate-KatjaSoors-boek-bril.jpg

INTERVIEW MET KATJA

Introvate-KatjaSoors-boek-bril.jpg

Wie ben je?

Ik ben Katja Soors, introvert van aard en zaakvoerster van Introvate. Sinds 2012 begeleid ik andere introverte ondernemers en werknemers die ambitieus zijn en willen (blijven) groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Als introvert persoon kun je bij mij terecht als je jezelf en je werk meer zichtbaar wilt maken en verder wilt groeien in lijn met je introverte persoonlijkheid. Want het is mijn overtuiging dat je pas succesvol en gelukkig kunt zijn als je onderneemt en werkt op een manier die helemaal bij je past.

Vanuit mijn professionele expertise en vanuit mijn eigen ervaring als werknemer én als ondernemer help ik je om je sterktes en talenten in te zetten als een kracht. Hierbij vind ik het belangrijk dat je vanuit een diepgaande, persoonlijke groei ruimte kunt creëren voor een actiegerichte, professionele groei en mindset.

Daarnaast leer ik je om echt connectie te maken met anderen. Want om professioneel succesvol te zijn, zal je niet alleen sterk in verbinding moeten staan met je eigen gevoel, maar ook met de mensen om je heen. Voor een introvert persoon kost dit soms extra veel moeite. Maar het is noodzakelijk als je je professioneel verder wilt ontwikkelen. Wat is jouw achtergrond?

Ik ben afgestudeerd als bio-ingenieur aan de universiteit van Leuven in 1995. Een aantal jaren later behaalde ik een diploma bedrijfskunde aan de EHSAL in Brussel.

Na mijn studies begon ik te werken in de telecom- en chemische sector. Ik genoot als werknemer twintig jaar van contacten met klanten, resultaatgericht werken en leidinggeven. Ik bouwde ervaring op in verschillende domeinen, vooral in customer services, supply chain en human resources. Als leidinggevende gaf het me voldoening om anderen te helpen groeien in hun functie.

Na twintig jaar besefte ik dat ik iets meer wilde bijdragen, impact creëren, iets doen dat er toe doet. En dus besliste ik in 2012 om mijn carrière over een andere boeg te gooien. Introvate werd geboren, een solo-onderneming in coaching met als doelgroep introverte ondernemers en werknemers.

Sindsdien heb ik me verder bijgeschoold tot een gecertifieerde coach (ICF) met een specialisatie in stress & burn-out coaching. Ik ben een gekwalificeerde gebruiker van het MBTI® persoonlijkheidsmodel, van de ActionTypes® benadering en van het ODIN® Development Compass. Ik volgde bijkomende opleidingen in Introversie, Master Mind en Emotionele Intelligentie.

 

Vanwaar je focus op introverte ondernemers en werknemers?

Voor ik zelf tot het besef kwam dat ik introvert was, associeerde ik introversie met verlegen, stille mensen. Maar het boek ‘Stil’ van Susan Cain veranderde dat helemaal. De voorbeelden uit dit wetenschappelijk onderbouwde boek over introversie waren voor mij zó herkenbaar. Terwijl ik het boek las, voelde ik ontzettend veel emoties: van blijheid tot droefheid en alles ertussen. Had ik dit maar eerder geweten!

In mijn carrière tot dan toe had ik me vaak anders gevoeld. Mijn collega’s lunchten bijvoorbeeld samen en leken te genieten van de gezellige drukte. Ik kreeg mijn batterijen alleen opgeladen voor de namiddag als ik even ging wandelen of in mijn eentje wat boodschappen ging doen. Na een dag vol vergaderingen voelde ik me mentaal uitgeput, terwijl mijn teamleden vrolijk op de parking naar hun wagen stapten. En zo waren er nog tal van andere voorbeelden …

Pas door het boek van Susan Cain besefte ik dat dit allemaal gerelateerd was aan mijn introversie. En dat ik moest leren om te waken over mijn energieniveau en te doen wat bij me paste in plaats van mezelf voortdurend te forceren in onze (bedrijfs)wereld die eerder extravert gericht is.

Ik besefte ook dat veel mensen hun leven niet leiden in lijn met wat ze zelf nodig hebben. En daardoor kunnen ze nooit ten volle openbloeien, want er is altijd een stukje dat ze niet benutten. Pas door je introversie te herkennen én erkennen, voel je je optimaal en presteer je professioneel beter. Je straalt meer vertrouwen uit omdat je intrinsieke kwaliteiten helemaal tot zijn recht komen. Je laat je echte ik zien.

groepsprogramma

Toen ik in 2012 Coaching@Work oprichtte, was het eerst mijn bedoeling om professionals te coachen op het vlak van leiderschap. Dat paste ook perfect bij mijn carrière tot dan toe. Maar ik gooide het over een andere boeg en ging me focussen op introversie. Geen evidente keuze, want er waren weinig of geen coaches met die specialisatie. Zat er wel iemand op mijn diensten te wachten …? Gelukkig wel.

Ik heb de voorbije jaren al honderden introverten mogen leren hoe ze hun introverte kwaliteiten het beste inzetten in onze extraverte (bedrijfs)wereld. En hoe te ondernemen en werken in lijn met hun eigen persoonlijkheid, op een manier die goed voor ze voelt.

In 2019 was het opnieuw tijd om bij te sturen. Ik was toen zeven jaar zelfstandig ondernemer en ik merkte dat ik deze doelgroep door en door begreep in de uitdagingen waarmee ze te maken kregen. Dus paste ik mijn aanbod verder aan voor introverte ondernemers en gaf mijn coachingpraktijk een nieuwe naam: Introvate.

En zo begeleid ik sindsdien zowel ondernemers als werknemers. Iemands werkstatuut, loondienst of zelfstandige, is voor mij bijzaak. Mij gaat het in essentie om elkeen die professioneel ondernemend is, ambitie heeft in het leven en wil (blijven) groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. 

 

Hoe ga je zelf om met je introversie?

In de loop der jaren heb ik mezelf sterk aangepast aan mijn introverte aard. Bijvoorbeeld in de manier waarop ik mijn agenda plan. Als ondernemer kan ik die keuzes zelf maken. Ik plan de meeste contacten met mensen bijvoorbeeld ’s ochtends. De namiddag besteed ik aan zaken die ik alleen kan doen, zoals aan mijn aanbod of communicatie werken en opleidingen of coachingsessies voorbereiden. Ik zal niet te veel groepstrajecten na elkaar doen, want grotere groepen zijn voor mij vermoeiender. Ik wissel ze dus af met een-op-een begeleidingen.

groepsprogramma

Mijn weekends zijn ondertussen ook echt weekends. Ik neem dan wel eens wat vakliteratuur door, maar werken doe ik niet. Ik laad mijn batterijen op met mijn gezin en mijn hobby’s. Kortom: ik heb geleerd om te waken over mijn energie en de hoeveelheid prikkels die ik binnenkrijg.

Maar het is natuurlijk niet omdat ik mijn energielevel goed bewaak, dat ik nooit buiten mijn eigen comfortzone ga. Maar ik zet één stap buiten die zone en dan nog eentje, geen drie tegelijk. Zo wordt mijn comfortzone toch groter, én tegelijkertijd blijf ik mij goed voelen. Ik stretch mezelf, maar zonder te stressen. Ik heb dus met andere woorden niet berust in mijn introverte kenmerken. Ik blijf investeren in mijn groei.

Stil en verlegen ben ik trouwens niet. Ik ben net heel enthousiast, waardoor veel mensen niet zouden vermoeden dat ik introvert ben. Wat ik wel heb gemerkt in mijn groeiproces, is dat dat enthousiasme vaak heel vermoeiend is voor mezelf. Een enthousiaste introvert zijn is een sterk punt binnen mijn ondernemerschap, maar het is voor mij ook een valkuil. Dat blijft dus een continu leerproces.

 

Waar lopen jouw klanten tegenaan?

Mijn klanten zijn introverte ondernemers en werknemers die willen groeien en uitblinken op professioneel vlak. Ze zijn gedreven in wat ze doen. Alleen beseffen ze dat ze te weinig uit hun (werk)leven halen, omdat ze zichzelf nog te veel in de weg zitten. Hun verhaal komt niet sterk genoeg naar buiten. Ze staan niet stevig genoeg in hun schoenen.

Mijn begeleiding als introvert coach is vooral gericht op gedreven ondernemers en werknemers die al een eind op weg zijn in hun professionele carrière. Af en toe ga ik aan de slag met mensen die dromen van een eigen zaak, maar de stap nog niet durven zetten. Samen met hen ontdek ik wat hen nog tegenhoudt om voluit te gaan in hun ondernemerschap of op het werk.

 

Hoe ga je precies tewerk?

Dé vraag die mij drijft in elke begeleiding is: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn klanten van hun introvert zijn een troef maken in hun (werk)leven? Hoe kunnen ze hun introverte kenmerken en talenten optimaal benutten zodat ze zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kunnen groeien?


groepsprogramma

Vanuit mijn jarenlange ervaring met introverte ondernemers en werknemers heb ik een resultaatgericht concept ontwikkeld, een Introvate model © dat bestaat uit vier pijlers:

    1. Verdiepen: Leer je introverte persoonlijkheid beter begrijpen en je talenten en mindset optimaal benutten, zodat je sterker gelooft in je eigen kunnen en je kan groeien in je professionele leven.
    2. Verspreiden: je leert jezelf en je werk meer en beter zichtbaar maken, zodat klanten en/of collega's je echt leren kennen en naar waarde kunnen schatten.
    3. Vervullen: Kies voor de weg vooruit zodat je niet blijft nadenken of piekeren, maar ook gaat doen in je professionele leven. Leer op een actiegerichte manier denken en handelen, zodat je resultaten beter zichtbaar worden.
    4. Verbinden: Bouw relaties op en verbind op een authentieke manier met anderen vanuit je eigen gevoel en jouw introverte kracht, zodat je waardevolle connecties en een sterk netwerk kan uitbouwen.

Ondek individuele coaching

Ondek thema-opleidingen in groep

 

Wat wil jij betekenen voor introverte mensen?

Ik wil dat iedereen introversie gaat benaderen vanuit een positieve invalshoek. Het gaat niet over de tweedeling introversie-extraversie. Het gaat over individuen die hun authenticiteit verloren zijn geraakt, omdat ze geleerd hebben zich anders te gedragen, terwijl dit niet helemaal past bij wie ze werkelijk zijn.

Het is mijn overtuiging dat als je onderneemt of werkt volledig in lijn met je eigen persoonlijkheid, dat je dan pas echt kunt groeien en gelukkig zijn!

Dus wees jezelf, in je ondernemerschap of op het werk.

Je bent er uniek genoeg voor!

groepsprogramma

 

Introvate-nieuwsbrief.jpg

Mis geen enkele tip van Introvate

Je ontvangt maandelijks de nieuwste blogartikels
en je blijft op de hoogte van de activiteiten van Introvate.