INTERVIEW MET KATJA

Slider

Wie ben je ?

Ik ben Katja Soors, zaakvoerster van Introvate. Sinds 2012 begeleid ik introverte ondernemers die de volgende stap willen zetten in de groei van hun bedrijf. 

Als ondernemer kun je bij mij terecht als je je business meer zichtbaar wil maken en verder wil laten groeien op een manier die matcht met je introverte persoonlijkheid. Want het is mijn overtuiging dat je pas succesvol kunt zijn als ondernemer als je onderneemt op een manier die helemaal bij je past.

Vanuit mijn professionele expertise én vanuit mijn eigen ervaring als introverte ondernemer help ik jou om je sterktes en talenten in te zetten als een kracht. Hierbij vind ik het belangrijk dat je vanuit een diepgaande, persoonlijke groei ruimte kunt creëren voor een actiegerichte, professionele groei en mindset.

Daarnaast leer ik je om echt connectie te maken met anderen. Want om succesvol te ondernemen zal je niet alleen sterk in verbinding moeten staan met je eigen gevoel en business, maar ook met de mensen om je heen. Voor een introverte ondernemer kost dit soms extra veel moeite. Maar het is noodzakelijk als je je onderneming verder wil uitbouwen.

 

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben afgestudeerd als bio-ingenieur aan de universiteit van Leuven in 1995. Een aantal jaren later behaalde ik een diploma bedrijfskunde aan de EHSAL in Brussel.

Na mijn studies begon ik te werken in de telecom- en chemische sector. Ik genoot twintig jaar van contacten met klanten, resultaatgericht werken en leidinggeven. Ik bouwde ervaring op in verschillende domeinen, vooral in customer services, supply chain en human resources. Als leidinggevende gaf het me voldoening om anderen te helpen groeien in hun functie.


Na twintig jaar besefte ik dat ik iets meer wilde bijdragen, impact creëren, iets doen dat er toe doet. En dus besliste ik om mijn carrière over een andere boeg te gooien. Coaching@Work werd in 2012 geboren, een businesscoachingpraktijk met introverte ondernemers en werknemers als doelgroep.

Sindsdien heb ik me verder bijgeschoold tot een gecertifieerde coach (ICF) met een specialisatie in stress & burn-out coaching. Ik ben een gekwalificeerde gebruiker van het MBTI persoonlijkheidsmodel en van het ODIN Development Compass.

Waarom introverte ondernemers?

Voor ik zelf tot het besef kwam dat ik introvert was, associeerde ik introversie met verlegen, stille mensen. Maar het boek ‘Stil’ van Susan Cain veranderde dat helemaal. De voorbeelden uit dit wetenschappelijk onderbouwde boek over introversie waren voor mij zo herkenbaar. Terwijl ik het boek las, voelde ik ontzettend veel emoties: van blijheid tot droefheid en alles ertussen. Had ik dit maar eerder geweten!

In mijn carrière tot dan toe had ik me vaak anders gevoeld. Mijn collega’s lunchten bijvoorbeeld samen en leken te genieten van de gezellige drukte. Ik kreeg mijn batterijen alleen opgeladen voor de namiddag als ik even ging wandelen of in mijn eentje wat boodschappen ging doen. Na een dag vol vergaderingen voelde ik me ook mentaal uitgeput, terwijl mijn teamleden vrolijk over de parking naar hun wagen stapten. En zo waren er nog tal van andere voorbeelden …

Pas door het boek van Susan Cain besefte ik dat dit allemaal gerelateerd was aan mijn introversie. En dat ik moest leren om te waken over mijn energieniveau en te doen wat bij me paste in plaats van mezelf voortdurend te forceren.

Ik besefte ook dat veel mensen hun leven niet leiden in lijn met wat ze zelf nodig hebben. En daardoor kunnen ze nooit maximaal tot bloei komen, want er is altijd een stukje dat ze niet benutten. Pas door je introversie te herkennen én erkennen, voel je je optimaal en presteer je professioneel beter. Je straalt ook meer vertrouwen uit omdat je je toegevoegde waarde inzet. Je laat je echte ik zien.

Toen ik Coaching@Work oprichtte, was het mijn bedoeling om professionals te coachen op het vlak van leiderschap. Dat paste ook perfect bij mijn carrière tot dan toe. Maar ik gooide het over een andere boeg en ging me focussen op introversie. Zowel bij zelfstandigen als werknemers. Geen evidente keuze, want er waren weinig of geen coaches met die specialisatie. Zat er wel iemand op mijn diensten te wachten …? Gelukkig wel. Ik kon de afgelopen jaren al heel wat introverte mensen helpen om de kracht van hun introversie te ontdekken.

In 2019 was het opnieuw tijd om bij te sturen. Ik was nu zelf zeven jaar ondernemer en voelde dat ik deze doelgroep door en door begreep in de uitdagingen waarmee ze te maken kregen. Ik creëerde een specifiek aanbod voor introverte ondernemers en gaf mijn coachingpraktijk een nieuwe naam: Introvate.

En ja, ik begeleid af en toe ook nog werknemers, intrapreneurs binnen bedrijven. Hun statuut is voor mij een bijzaak. Het gaat in essentie om mensen die professioneel ondernemend zijn.

Hoe ga je zelf om met je introversie?

In de loop der jaren heb ik mezelf sterk aangepast aan mijn introverte aard. Bijvoorbeeld in de manier waarop ik mijn agenda plan. Als ondernemer kan ik die keuzes zelf maken. Ik plan de meeste contacten met mensen bijvoorbeeld ’s ochtends. De namiddag besteed ik aan zaken die ik alleen kan doen, zoals aan mijn aanbod of communicatie werken en opleidingen of coachings voorbereiden. Ik zal ook nooit te veel groepstrajecten na elkaar doen, want grotere groepen zijn voor mij vermoeiender. Ik wissel ze dus af met één-op-één coachings.


Mijn weekends zijn ondertussen ook echt weekends. Ik neem dan wel eens wat vakliteratuur door, maar werken doe ik niet. Ik laad mijn batterijen op met mijn gezin en mijn hobby’s. Kortom: ik heb geleerd om te waken over mijn energie en de hoeveelheid prikkels die ik binnenkrijg.

Maar het is natuurlijk niet omdat ik mijn energielevel goed bewaak, dat ik nooit buiten mijn eigen comfortzone ga. Maar ik zet één stap buiten die zone en dan nog eentje, geen drie tegelijk. Zo wordt die comfortzone groter, en blijf ik me er goed bij voelen. Ik stretch mezelf, maar zonder te stressen. Ik heb dus met andere woorden niet berust in mijn introverte kenmerken. Ik blijf investeren in mijn groei.

Stil en verlegen ben ik trouwens niet. Ik ben net heel enthousiast, waardoor veel mensen niet zouden vermoeden dat ik introvert ben. Wat ik wel heb gemerkt in mijn groeiproces, is dat dat enthousiasme vaak heel vermoeiend is voor mezelf. Een enthousiaste introvert zijn is een sterk punt binnen mijn ondernemerschap, maar het is voor mij ook een valkuil. Het blijft dus een leerproces.

Waar lopen jouw klanten tegenaan?

Mijn klanten zijn introverte ondernemers die de volgende stap willen zetten in de groei van hun onderneming op een manier die bij hun introversie past en die tegelijk resultaat en verbinding geeft. Ze zijn gedreven in wat ze doen. Alleen beseffen ze dat ze te weinig uit hun business halen, omdat ze zichzelf nog in de weg zitten. Hun verhaal komt niet sterk genoeg naar buiten. Ze staan niet stevig genoeg in hun schoenen.

Mijn coachings zijn vooral geschikt voor groeiende ondernemers die al een eind op weg zijn in hun ondernemerschap. Af en toe ga ik aan de slag met mensen die dromen van een eigen zaak, maar de stap nog niet durven zetten. Samen met hen ontdek ik wat hen tegenhoud en hoe ze hun blokkades kunnen overwinnen.

Maak kennis met enkele klanten van Introvate

Hoe ga je precies tewerk?

Dé vraag die mij drijft in elke begeleiding is: hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn klanten van hun introvert zijn een troef maken in hun ondernemerschap? Hoe kunnen ze hun introverte kenmerken en talenten optimaal benutten zodat ze zowel op persoonlijk als op professioneel vlak kunnen groeien?

Vanuit mijn jarenlange ervaring met introverte ondernemers heb ik een resultaatgericht concept ontwikkeld, een Introvate model © dat bestaat uit vier pijlers:

  1. Come into bloom: je leert je introverte persoonlijkheid beter begrijpen, zodat je sterker gelooft in je eigen kunnen en je kan groeien in je ondernemerschap

  2. Come into sight: je leert jezelf en je business beter zichtbaar maken, zowel online als face-to-face

  3. Come into results: je leert concrete stappen zetten op het vlak van ondernemersvaardigheden, de ontwikkeling van bedrijfsprocessen en strategisch werken

  4. Come into connection: je leert connectie maken met anderen tijdens gesprekken, netwerken en onderhandelingen

Wat wil jij betekenen voor introverte mensen?

Ik wil dat mensen introversie benaderen vanuit een positieve invalshoek. Het gaat niet over de tweedeling introversie-extraversie. Het gaat over mensen die hun authenticiteit verloren zijn geraakt, omdat ze geleerd hebben dat ze zich anders moeten gedragen, terwijl dit niet helemaal past bij wie ze zijn.

Het is mijn overtuiging dat ondernemerschap voor ieder van ons succesvol kan zijn, als je maar onderneemt op een manier die helemaal past bij je eigen persoonlijkheid!

BLIJF OP DE HOOGTE

Introvate stuurt maandelijks handige tips
en boeiende cases voor introverte ondernemers

Slider