Introvate-kiezen-ondernemerschap.jpg

Heel bewust kiezen voor het ondernemerschap is niet moeilijk, tenminste als je de volgende zaken in acht neemt. Zorg ervoor dat deze levenskeuze in lijn ligt met je interesses, waarden en doelen. Maak je keuze op een doordachte manier, dan is de uitkomst van je keuze altijd goed. En zorg ervoor dat je jezelf als mens goed kent, dat je weet wat je drijft en motiveert om ondernemer te worden. Als je op deze manier te werk gaat, neem je hoe dan ook de juiste beslissing.

 

Uit recente starterscijfers van UNIZO blijkt dat er in de eerste 9 maanden van 2020 bijna 47.000 Vlamingen een eigen onderneming zijn gestart. Het totaal aantal starters in Vlaanderen ligt amper 2% lager dan vorig jaar! En dat ondanks de coronacrisis. 

De weg naar zelfstandig ondernemerschap

Duizenden Vlamingen kiezen duidelijk niet voor zekerheid in tijden van crisis. Integendeel, zij besluiten om trouw te blijven aan hun passie en de sprong te wagen naar zelfstandig ondernemerschap. ‘Eerder naïef’ hoor ik je misschien denken of wie weet bewonder jij de ander net wel voor zijn moed en durf.

Hoe je het draait of keert, een eigen zaak starten vraagt áltijd een flinke portie lef en aanpassingsvermogen. Deze coronacrisis hoeft je plannen voor een bedrijf niet tegen te houden. Want als je goed bent in wat je doet, zijn er altijd kansen.

 

Overstijg je innerlijke strijd tussen verstand en gevoel

Bewust kiezen voor ondernemerschap is voor sommigen helemaal niet moeilijk en anderen vinden het juist heel lastig. De basis hiervoor ligt in het feit dat we bij het maken van belangrijke levenskeuzes vaak een innerlijke strijd voeren tussen verstand en gevoel. De mens heeft immers een sterk ontwikkelde ratio waardoor we veel te veel nadenken bij elke te maken keuze. Daarbovenop speelt onze persoonlijkheid en onze overtuigingen vanuit de opvoeding ook een belangrijke rol.

Het gevolg is een innerlijke onenigheid waardoor je een belangrijke beslissing uitstelt omdat je niet weet wat je moet doen. Je verstand zegt je dat veranderen naar zelfstandig ondernemerschap risico’s met zich meebrengt. Je gevoel zegt je dat je veel gelukkiger zou zijn als je het wel zou doen.

Dé manier om uit deze impasse te geraken is door je keuze mede te baseren op je interesses, je waarden en je doelen. Je kan stilstaan bij wat je voelt of denkt, maar door te ontdekken welke activiteiten je leuk vindt (je interesses), te beseffen welke zaken je het belangrijkst vindt in het leven (je kernwaarden) en te weten waar je naartoe wilt, hoe en met wie (je doelen), zal je zien dat je veel sneller tot een weloverwogen besluit komt.

 

Maak je keuze doordacht, de uitkomst is altijd goed

En er is nóg een belangrijk inzicht dat je kan helpen bij het maken van je keuze voor het ondernemerschap. Je keuze is altijd goed zolang je die doordacht maakt, zelfs als de uitkomst van je keuze niet is wat je verwacht.

Een doordachte keuze betekent dat je met alle kennis en feiten die je op dit moment hebt, een weloverwogen beslissing maakt. Dus zonder dat je zeker weet dat het de juiste keuze is, want de uitkomst van je keuze kan goed of slecht zijn. Goed wil zeggen dat de uitkomst voldoet aan je verwachting. Maar zelfs als de uitkomst van je keuze niet is wat je verwacht; je hebt hem doordacht gemaakt met de wetenschap van dat moment. Dus is het goed! Want een doordachte keuze met een slechte uitkomst is een leermoment!

Wanneer je leert van de keuze die je hebt gemaakt, levert de keuze je meer ervaring op. Het is net die levenservaring die je kan helpen in de toekomst betere keuzes te maken. Door deze ervaringen weet je steeds beter welke interesses, waarden en doelen je belangrijk vindt bij het maken van nieuwe keuzes, omdat je jezelf steeds beter leert kennen.

Door dit inzicht mee te nemen, komt er veel meer rust over je heen en wordt het veel makkelijker om een beslissing te nemen. Ze is immers altijd goed, zolang ze maar doordacht is genomen met alle kennis die je hebt op dit moment.


Ken jezelf en ontdek je intrinsieke motivatie

Maar hebben we tot dusver het allerbelangrijkste niet over het hoofd gezien? Weten waarom je ondernemer wil worden en wat jouw motivatie is om te ondernemen, is misschien wel de meest cruciale factor bij het maken van je keuze.

Je motivatie kan liggen in je behoefte om iets in de wereld te zetten, het verschil te kunnen maken. Of om meer flexibiliteit en zelfstandigheid te ervaren. Het kan ook zijn dat je wilt bijleren, een nieuwe uitdaging wilt aangaan of dat je een sociale motivatie hebt en de samenleving beter wilt maken.

Voor de 47.000 Vlamingen die in de eerste 3 kwartalen van 2020 een eigen onderneming zijn gestart is hun drang en motivatie om te ondernemen groter dan hun angst om te falen. Zij kennen hun intrinsieke motivatie en die vormt de motor van hun keuzes en activiteiten.

Bewust zijn van wat je drijft in het leven, openstaan voor wie je werkelijk bent, benutten van je talenten en leven naar dit alles zorgt ervoor dat ook jij bewust durft te kiezen voor het ondernemerschap.

Of zoals Aristoteles (384-322 v. Chr.) het zo mooi verwoordt: 

Waar jouw talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping.

 

Droom jij ervan om ondernemer te worden, maar worstel je nog met het maken van deze belangrijke keuze? Wil je op een doordachte manier de juiste beslissing nemen en kan je hierbij wel professionele hulp gebruiken? 

Neem dan contact met mij op en ontdek op welke manier ik je hierbij kan ondersteunen!

Contact opnemen

 

 

DELEN MAG!

 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? Schrijf je in _______ 

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?Ontdek de voorwaarden  _______ 

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?Maak je afspraak_______ 

Thema opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? Bekijk het aanbod _______