Introvate-spiegel-vrouw.jpg

Vertrekken vanuit het idee dat je persoonlijkheid veranderbaar en verder ontwikkelbaar is, zorgt ervoor dat je bewuster je eigen leven in handen neemt. Het is dus goed om in de spiegel te kijken naar wie je nu echt bent. Want alhoewel je aangeboren aard erfelijk vast ligt, kan je leren je gedrag aan te passen aan de (maatschappelijke) situatie. Een beter inzicht in jezelf maakt je blijer, effectiever en succesvoller. Zowel in je werk als privé.

 

Het belang van zelfkennis

Hoe vaak heb ik deze woorden al gehoord: ‘Katja, zo ben ik nu eenmaal. Dat is de aard van het beestje. Daar kan ik niets aan veranderen.’ Als solo-ondernemer in coaching met als doelgroep introverte ondernemers en werknemers heb ik de afgelopen jaren met mijn klanten talloze gesprekken gevoerd over het belang van zelfkennis. En hoe deze inzichten dé drijvende kracht vormen achter je leven en je onderneming. 

Heel vaak echter laten we ons teveel leiden door het zakelijke aspect, de cijfers en de resultaten. We staan te weinig stil bij het belang van onze eigen persoonlijkheid en de impact hiervan op werkvlak. Het is in het belang van jezelf, voor de groei van jou als mens én de groei van je onderneming, om te stoppen met dingen die je niet kunt of waar je geen affiniteit mee hebt en meer de dingen te doen waar je goed in bent.

Weten wie je bent, waar je blij van wordt en waar je goed in bent is van groot belang om verder te komen in je persoonlijke groei. En als je dit vervolgens gaat vertalen naar je ondernemerschap en leiderschap krijg je een versnelling in je professionele groei.

 

Introvert is niet de verlegen grijze muis

In mijn professionele bezigheid als coach-ondernemer is het mij doorheen de jaren enorm opgevallen dat velen onder ons zich onvoldoende bewust zijn van hun eigen natuurlijke aard. Zo weet niet iedereen wat introvert-zijn juist inhoudt. Terwijl introversie en extraversie net één van onze belangrijkste persoonlijkheidskenmerken vormen.

Wel, misschien niet zo vreemd, als je weet dat het maatschappelijk beeld dat geschetst wordt van een introvert persoon vaak een verlegen grijze muis is terwijl een extravert persoon wordt neergezet als een charismatische assertieve teamplayer. Onder die maatschappelijke ‘druk’ kan je je al sneller gaan vereenzelvigen met de extraverte norm, waardoor je als persoon ook niet verder gaat kijken naar de echte betekenis van introvert en extravert.

 

Dé sleutels: bewustzijn en energie

Als je hier echter voor openstaat, zal je ontdekken dat introversie niets te maken heeft met een gebrek aan sociale vaardigheden. Iedereen heeft een mix van introverte en extraverte kwaliteiten, waarbij introverten de focus van hun bewustzijn en energie vooral richten op de binnenwereld. Ze letten niet zozeer op wat er zich buiten hen afspeelt, maar veel meer op welke indruk dat op ze maakt, wat het in ze losmaakt en welke innerlijke reacties erop volgen.

Een introvert persoon keert zich dus niet van de buitenwereld af, maar stapt een rijke binnenwereld in die voor hem een bron van voldoening is. De maatstaf voor hun beslissingen ligt in hun eigen belevingen en ervaringen. Voor hen is de centrale vraag: welke impact heeft de wereld op mij?

Terwijl een extravert persoon zijn bewustzijn en energie richt op de buitenwereld en de mensen en de processen daarin. Hun beslissingen zijn gebaseerd op alles wat zich in de buitenwereld voordoet. Je zou kunnen zeggen dat voor hen de centrale vraag is: welke impact heb ik op de wereld?

 

Het doel: persoonlijk geluk en zakelijk succes

Door de diepere betekenis achter het energiespectrum van introvert en extravert te leren kennen, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Op dat moment zal je voor je persoonlijke en zakelijke uitdagingen die op je weg liggen betere oplossingen vinden dan voorheen. Oplossingen die afdoende zijn en duurzaam, op maat van jouw eigen behoeften.

Ik verduidelijk dit graag aan de hand van een voorbeeld. Hoe vaak kies je niet voor een training ‘Leren presenteren’ als blijkt dat je niet graag voor een groep spreekt? Tijdens deze training krijg je nieuwe inzichten omtrent de vorm en inhoud van de presentatie en worden je een aantal presentatietechnieken aangereikt. Goede en nuttige informatie op zich, maar een duurzame verandering zal het niet teweeg brengen. Net omdat je niet vertrekt vanuit je eigen persoonlijkheid en je eigen behoeften. 

Als je echter van binnen - je persoonlijkheid - naar buiten - je zichtbare gedrag - gaat werken, dan zal je echt kunnen begrijpen waarom jij je niet comfortabel voelt voor een groep. En pas dan vind je de juiste en werkbare manier om voor een groep te staan. Een manier die bij jou past als persoon én die ook effectief werkt op de langere termijn.

 

Op ontdekking via de podcast 'De impact van introvert- en extravert zijn in relaties'

Voor iedereen voor wie het vandaag de dag (nog) niet helder is of ze eerder introvert dan wel extravert van aard zijn, adviseer ik om naar de podcast ‘De impact van introvert- en extravert zijn in relaties’ te luisteren. Een podcast die ik samen met Astrid Landman hebt gemaakt: klik hier om de podcast te starten.

Op een laagdrempelige manier en vanuit een breed perspectief zoeken we samen naar antwoorden op vragen zoals 'Wat is introvert-zijn?' 'Waarom is het belangrijk om te weten of je introvert of extravert bent?' en 'Wat is de impact van introvert-zijn in relaties, op het werk, als partners en als ouder/kind?’

In deze podcast leer je dus niet alleen de mensen uit je naaste omgeving beter kennen, maar ook en vooral jezelf en hoe jij het beste omgaat met de ander, vertrekkende vanuit je eigen persoonlijkheid. Door je ‘persoonlijkheidssoftware’ te leren herkennen, juist te gebruiken en optimaal te benutten ga je meer de dingen doen waar jij goed in bent en bepaal jij de koers van je leven. En is het dat niet waar het uiteindelijk om draait?

 

 

Kun jij een boost gebruiken in je persoonlijke ontwikkeling waardoor je beter tot je recht komt op professioneel vlak?

Als sparringpartner voor mensen met een introverte persoonlijkheid hecht ik enorm veel belang aan zelfkennis. Je kunt pas iets uitdragen naar een ander als je jezelf heel goed kent. Daar geloof ik steevast in. Door jezelf te herkennen en te erkennen, kan je beter relativeren en loslaten. En loslaten betekent dat er ruimte komt om te creëren, waardoor je in actie komt en de dingen effectief gaat vastpakken.

Heb je behoefte aan een sparringpartner, een klankbord, aan een business coach die jouw introversie begrijpt en er een sterkte voor jou en je carrière van maakt? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend intakegesprek!

Maak je afspraak

 

 

DELEN MAG!

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?

_______ Ontdek de voorwaarden 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? 

_______  Schrijf je in

Thema-opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? 

_______  Bekijk het aanbod

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?

_______ Maak je afspraak