Introvate-introvert-werkplek.jpg

Bedrijven die succesvol zijn in onze snel veranderende wereld, hebben een bedrijfscultuur die alle soorten persoonlijkheidstypes omarmt en waar alle medewerkers zichzelf als individu gewaardeerd en gerespecteerd kunnen voelen. Door zich vrijer te voelen om zichzelf te zijn op het werk draagt iedere medewerker bij aan het verhogen van de algehele betrokkenheid, van de productiviteit en van de financiële resultaten. Hoe langer hoe meer wordt introversie een natuurlijk onderdeel van een gediversifieerde en inclusieve werkomgeving. 

 

De opmars van de introverte revolutie

In haar boek ‘Creating Introvert-Friendly Workplaces’ beschrijft Jennifer Kahnweiler de volgende fase in de introverte revolutie. “Het bewustzijn op individueel niveau rond de verschillen in natuurlijke voorkeuren moeten we durven breder trekken naar de volledige organisatie”, stelt de auteur. Ze geeft ons hiervoor als het ware een roadmap waar je als bedrijf naartoe kunt werken op weg naar een introvert-vriendelijke werkomgeving in onze extraverte businesswereld.

 

Zeven belangrijke stappen op weg naar een introvert-vriendelijke werkomgeving

Het creëren van een cultuur waar introversie naar waarde wordt geschat en ieders talent wordt ontketend, gebeurt best in verschillende stappen en op verschillende niveaus doorheen de organisatie.

Stap 1: Start bij het aanwervingsproces

Zorg ervoor dat alle persoonlijkheidstypes in de organisatie aanwezig zijn. Misschien communiceren introverten wat minder vlot in een sollicitatiegesprek. De vooroordelen die hiermee gepaard gaan, zorgen ervoor dat ze vaak niet eens voorbij het eerste niveau komen. Door meer introvert talent in huis te halen en ervoor te zorgen dat ze intern vlotter kunnen doorstromen, bouw je aan een divers personeelsbestand.

Stap 2: Leer leidinggevenden introversie en extraversie bespreekbaar maken in hun team

Focus binnen de organisatie niet enkel op het uitvoeren van taken en het halen van deadlines, maar heb ook aandacht voor personen én de persoonlijkheden binnen het team. Een uitstekend startpunt om de waarde te begrijpen van karakterverschillen is het organiseren van een team-building sessie waarin gewerkt wordt met het MBTI model.

Als binnen de organisatie Senior Managers hun succeservaringen in introvert leiderschap gaan delen, worden ze rolmodellen. En dat heeft een grote positieve impact op anderen.

Stap 3: Heb oog voor de verschillen in communicatiestijl

Vertrouwen en wederzijds begrip vormen de basis voor een goede communicatie. Vooral voor introverten is dit belangrijk, omdat ze door hun rustige aard asociaal of onbereikbaar kunnen lijken. Als ze echter tijd en ruimte krijgen om te communiceren in lijn met hun behoeften, dan ontdekken we hun toegevoegde waarde in een gesprek: het scherp stellen van de ander zijn gedachten en het overzichtelijk maken van alle informatie.

Stap 4: Ontwerp een werkplek op maat van alle medewerkers

Kies voor een combinatiekantoor met vaste en mobiele werkplekken en met open en gesloten ruimtes. Het voordeel naast efficiënt ruimtegebruik is de mogelijkheid tot geconcentreerd werken zonder té veel visuele of auditieve prikkels, iets waar introverten gevoelig voor zijn. Een effectieve werkplek is er één waar het mogelijk is om goed samen te werken, om gesprekken te voeren én om gefocust te werken.

Stap 5: Durf voluit gaan voor werken op afstand

Telewerk is niet meer weg te denken uit ons leven en zal ook in de toekomst een blijver zijn, in welke vorm dan ook. Introverten omarmen het werken van thuis omwille van minder afleidingen en onderbrekingen. Maak als organisatie een succes van telewerk door medewerkers verantwoordelijk te maken voor de voortgang van hun taken en projecten, door heldere afspraken op papier te zetten en door duidelijk af te spreken hoe en wanneer er onderling wordt gecommuniceerd.

Stap 6: Bevorder de teamsamenwerking

Creëer teams waar een mooie balans heerst tussen individuele bijdragen en groepswerk. Het op zichzelf uitvoeren van werk trekt eerder een introvert persoon aan. In de daaropvolgende overlegmomenten kunnen extraverten gepassioneerd hun ideeën delen.

Teams communiceren efficiënter als extraverten leren pauzeren en anderen de ruimte geven om bedachtzaam te antwoorden. Introverten kunnen bewuster worden dat groepsgesprekken nuttig zijn om hun standpunt kracht bij te zetten en om geloofwaardigheid op te bouwen.

Stap 7: Ontwikkel trainingen in lijn met introverte voorkeuren

Introverten hebben een andere manier van omgaan met leerstof en leeractiviteiten dan extraverte personen. Variatie aanbrengen in leermethodes is daarom cruciaal voor het ontwikkelen van alle medewerkers.

Introverten houden van een-op-een oefeningen en tijd voor reflectie. Door iedereen het antwoord op een vraag eerst te laten opschrijven voor er verbaal op ingegaan wordt, is er meer interactie alsook meer diepgang in de antwoorden.

 

Conclusie

Medewerkers hebben meer en meer nood aan structuren en systemen waar zowel introverte als extraverte energie kan gedijen. Door iedereen verder te laten bouwen op hun natuurlijke sterktes en door hun unieke karakteristieken te appreciëren, voelen medewerkers zich comfortabeler om hun creativiteit te tonen en hun ideeën en eigen standpunten te delen. En net dat heeft een positief effect op de productiviteit en efficiëntie van de organisatie.

 

Wil je van je bedrijf ook een introvert-vriendelijke werkplek maken? Een ontmoetingsplaats waar iedereen naar waarde wordt geschat en waar ieders talent wordt ontketend, met een gerichte focus op knowledge sharing en verbinding? 

Neem dan gerust contact met mij op en ontdek op welke manier ik je hierbij kan ondersteunen!

Contact opnemen

 

 

DELEN MAG!

 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? Schrijf je in _______ 

Thema opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? Bekijk het aanbod _______ 

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?Ontdek de voorwaarden  _______ 

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?Maak je afspraak_______