Introvate-Marian-congres.JPG

KLANTENERVARING

Marian Cramers, Director of Development bij Democratic Society

De meerwaarde van een externe sparringpartner kan groot zijn voor je carrière

Marian Cramers heeft in haar rol als Director of Development bij Democratic Society vele verantwoordelijkheden op strategisch en operationeel vlak. Naar eigen zeggen was ze op zoek naar een externe sparringpartner met kennis van zaken nadat ze de eerste 10 jaar van haar carrière had gemanaged op zichzelf. Ze had nood aan antwoorden op de vragen: Waar liggen mijn volgende ontwikkelingen? Wat zijn mijn werkpunten? Welke sterktes laat ik nog onbenut?

Ze kwam in contact met loopbaancoaching en ging specifiek op zoek naar iemand die zelf werkervaring had in grotere organisaties, iemand met kennis van zaken over verschillende persoonlijkheden en hoe daarmee om te gaan. Volgens Marian koos ze voor de loopbaancoaching bij Introvate omwille van de persoonlijke klik en aanpak, de professionele ervaring en het opzetten van de praktijk rond het concept introvert-zijn waar ze zichzelf in herkent.

Marian: “Ik zocht externe begeleiding in een periode in mijn leven waar ik op alle vlakken op pauze heb moeten drukken. Ik was het noorden kwijt m.b.t. mijn professionele doelstellingen, mijn energieniveau en mijn voldoening in het werk. Achteraf gebleken is het heel nuttig geweest om dit op professioneel niveau aan te pakken en hierbij het introverte aspect centraal te stellen.”

 

Professionele identiteit niet in lijn met introverte eigenheid

“Ik ben van nature introvert en werk al jaren in een heel extraverte, dynamische omgeving waarin ik mezelf heb aangepast. Het was alsof mijn professionele identiteit dramatisch anders was dan mijn introverte eigenheid. Doorheen de jaren had ik een muur opgebouwd tussen mijn introverte persoonlijkheid en de extraverte manier van mij te uiten in de buitenwereld. Ik besefte dat dit niet kon blijven duren als ik mijn carrière verder wilde uitbouwen, maar ik had het gevoel dat ik niet meer terug kon. Terug naar wat er eigenlijk achter die muur zit. Maar ik wist niet hoe, want mijn professionele identiteit was zodanig gebaseerd op rationeel, extravert leiderschap. Tijdens de begeleiding heb ik me pas gerealiseerd dat ik achter die muur een aantal kwaliteiten niet liet spelen. Ik kwam niet ten volle tot mijn recht!”

“Ik ben de muur in vraag gaan stellen tijdens mijn veranderingsproces. Natuurlijk is het moeilijk om van de ene op de andere dag jezelf te zijn als je op de duur niet meer weet wat dat betekent. Beetje bij beetje moet je dat (her)ontdekken. Maar door samen met Katja de dingen bespreekbaar te maken in een veilige setting en door er echt mee aan de slag te gaan over een aantal sessies heen weet ik nu veel beter wie ik ben als mens en als professioneel en wat de impact is die ik heb op de carrière van andere mensen.”

 

Over barrières stappen en het proces in handen nemen

“Door mijn samenwerking met Katja besef ik eveneens dat mijn gevoel ergens vandaan komt en dat ik dit niet zomaar opzij moet schuiven. Ik heb geleerd om hier bewuster mee om te gaan, waardoor er meer helderheid is gekomen. Mijn insteek is nu veel meer ‘Ik kan honderdduizend dingen doen, maar wat gaat er nu echt structureel helpen en wat is hier naar mijn gevoel echt prioriteit voor de organisatie? Wat gaat er op langere termijn mij en ook anderen vooruit helpen?’ Vanuit deze insteek kan ik makkelijker over een aantal barrières heen stappen en het proces in handen nemen. Terwijl in het verleden dit proces veel langer zou hebben geduurd en het veel meer frustratie zou opwekken bij mezelf en het team.”

 

Meer rust in de langetermijnperspectieven

“Ik ben bijzonder dankbaar voor de inzichten in mezelf en de reflectie die de begeleiding heeft gegeven. Er is wel degelijk een verschil tussen zelf een boek lezen over persoonlijke ontwikkeling of een persoon hebben die met nieuwe materie komt, een onderbouwde analyse maakt van wat er op tafel ligt en dit op een heldere en relevante manier terug spiegelt. Om dan aan de slag te gaan met heel specifieke voorbeelden.”

“Je hele leven lang maak je jezelf van alles wijs op basis van je eigen perceptie en veronderstellingen en dat mag zo nu en dan wel eens in vraag worden gesteld. En de wijze waarop Katja dit deed, straalde veel vertrouwen uit: met een objectieve kijk op de zaken, grondig in de aanpak, niet rechtstreeks confronterend, maar wel vriendelijk pokend op een manier dat je het gevoel krijgt gehoord te worden.
Deze persoonlijke aanpak is voor mij zeer waardevol gebleken, want het voornaamste resultaat op professioneel vlak is dat ik meer rust voel bij de beslissingen die ik neem omtrent de volgende stappen in mijn carrière. Ik ervaar een innerlijke gemoedsrust in mijn langetermijnperspectieven binnen de organisatie waar ik werk. Die rust laat mij toe om meer in het moment te leven en meer in mijn eigen kracht te staan. Ik bepaal de prioriteiten en dan ga ik ervoor, met respect voor mezelf en voor de ander.”

 

Loopbaancoaching is een aanrader

“Ik kan loopbaancoaching enorm aanraden. Er zijn domeinen in ons leven waarin de weg naar externe hulp heel bekend is, denk maar aan het medische luik. En dan zijn er andere domeinen waarin we worden geacht alles zelf te managen. Van zodra je je studies hebt afgerond, dien je alle keuzes op professioneel vlak zelf te maken. En vaak gebeurt dat vanuit willekeurig vergaarde percepties en veronderstellingen.  Het is eerder een ad hoc, impulsief proces dat enorm afhangt van je omgeving. Het is voor mij alvast zeer waardevol gebleken dat er ook op dat vlak professionele hulp beschikbaar is.”

 

Marian Cramers
Director of Development
Democratic Society

 

 

 

Heb jij nood aan externe input van iemand die ervaring heeft met het werken in organisaties en in het omgaan met verschillende persoonlijkheden?

Zoek je een klankbord om de juiste keuze te maken naar de volgende stap in je carrière?

Wil jij je barrières en onzekerheden ten gronde aanpakken? 

Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bekijken we samen wat ik hierin voor jou kan betekenen.

Maak je afspraak 

DELEN MAG!

Introvate-nieuwsbrief.jpg

Mis geen enkele tip van Introvate

Je ontvangt maandelijks de nieuwste blogartikels
en je blijft op de hoogte van de activiteiten van Introvate.