Introvate-web-netwerken.jpg

Netwerken en zichtbaar zijn is belangrijk voor elke ondernemer en onderneming. Maar voor een introverte ondernemer is netwerken vaak een synoniem voor stress. En dat is niet verwonderlijk … maar gelukkig ook niet onoverkomelijk.

Botsing met je opvoeding

Netwerken gaat eigenlijk in tegen je opvoeding. Je leert om je eigen belang niet voorop te stellen in je sociale contacten, jezelf niet te promoten of je niet opportunistisch te gedragen. Als volwassene in een professionele context moet je dan opeens het tegengestelde doen en jezelf ‘vermarkten’.

Die contradictie voelt erg oncomfortabel aan, zeker voor jou als introverte ondernemer. Want je hebt van nature minder behoefte aan sociale contacten. En als je netwerkt, moet je niet alleen connecties maken met anderen, je moet jezelf ook op de voorgrond plaatsen. Een situatie waarin jij je meestal niet erg comfortabel voelt. 

Tegen je natuur

Netwerken doe je altijd met een doel. Je wilt nieuwe mensen leren kennen, echte connecties maken en anderen kunnen helpen. Maar om dat doel te kunnen bereiken, moet je contact hebben met die anderen. Dat betekent letterlijk en figuurlijk naar buiten treden, interactie hebben en over jezelf en je bedrijf praten. En dat druist deels in tegen je introverte natuur.

Want netwerken is voor jou van nature een inspanning. Een inspanning die je moet doen, omdat je als ondernemer nu eenmaal mensen moet ontmoeten om je zaak uit te bouwen. Maar dat netwerken kost je veel energie en schept voor jou een drempel. Het brengt voor jou te veel prikkels met zich mee. Die inspanning (blijven) leveren is dan ook vaak net te veel gevraagd.

En dan komt het moment dat het aantal offerteaanvragen afneemt, en de commerciële druk zo groot wordt, dat je wel naar buiten moet komen. Uitstelgedrag is geen optie meer. Maar net dan ben je op je kwetsbaarst, waardoor je niet op je best zult functioneren en netwerken onaangenaam blijft aanvoelen. Het gevolg? Je zult nog minder netwerken en belandt in een vicieuze cirkel … 

Het kan ook anders!

Netwerken is je zwarte schaap. En het is hoog tijd om het voor eens en altijd op stal te zetten. Hoe je dat doet? Door te starten vanuit je comfortabele zetel en de veilige omgeving van je thuis of bedrijf.

Want netwerken is zoveel meer dan events en recepties afschuimen. Je kunt het ook gewoon met je laptop. Connecteer met anderen en reageer op socialemediaberichten. Zichtbaar worden via sociale media en je website is ook netwerken. En die manier van netwerken voelt voor jou als introverte persoon veel natuurlijker. Hoe vaker je contacten je naam en content online zien voorbijkomen, hoe beter ze je naam zullen onthouden. Onderschat de waarde hiervan dus zeker niet!

Maar je comfortabele zetel is uiteraard niet het eindpunt. Het is het startpunt, de plaats waar je het voorbereidende werk doet. Door voor een event al contacten te leggen, verlaag je de drempel om ook echt naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten. Het is jouw manier om het pad te effenen naar face-to-faceontmoetingen. En die zijn nodig, want persoonlijke contacten zijn sowieso krachtiger en effectiever.  

Netwerken met meer plezier en resultaat

Mijn gouden raad om met minder stress te netwerken? Blijf wie je bent! Nu, ik weet dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Er zijn zoveel factoren die van netwerken voor jou een uitdaging maken. Daarom geef ik je graag enkele tips die je helpen om met meer plezier én een positief resultaat voor je business te netwerken:

1. Heb aandacht voor je mindset

Netwerk vanuit de mindset dat je anderen gaat helpen en toon oprecht interesse voor de ander vanuit een open en nieuwsgierige houding. Zo zullen de schijnwerpers niet op jou gericht zijn, en dat voelt voor jou beter aan.

2. Benut je observatievermogen

Omarm de unieke observerende sterkte die je als introverte persoon hebt. Je observatievermogen vertelt je wie wie is, wie oprechte interesse heeft en wie contacten heeft met mensen die jij al kent. Dat is cruciale informatie om waardevolle, warme contacten te kunnen leggen.

3. Focus op de ander

Wees je er bewuster van dat jouw interesse in de ander van nature groter is dan jouw behoefte om over jezelf te praten. Jij voelt je comfortabeler bij vragen stellen dan bij ze te beantwoorden. Bovendien krijg je zo tijd om in te schatten wat de potentiële ‘waarde’ is van de ander.

4. Durf jezelf te tonen

Mensen doen zaken met mensen. Wees dus toegankelijk en zichtbaar en plaats een profielfoto op je socialemediakanalen en je website. Mensen willen ‘zien’ met wie ze te maken hebben. Een foto geeft niet alleen een eerste indruk over jou, maar versterkt ook de uitstraling van je onderneming.

5. Geef een kijkje in je leven, want dat verhoogt je gunfactor

Vandaag bestaat er haast geen scheiding meer tussen je persoonlijke en publieke ‘ik’, en dat is soms knap lastig voor een introverte persoon. Plaats af en toe iets persoonlijks op sociale media om te voorkomen dat je opgaat in de massa. Je kunt zelf onder controle houden hoever je daarin gaat.

6. Geloof in je eigen kunnen, want je kunt meer dan je durft!

Als introverte persoon durf je jezelf nog al eens te onderschatten als je geen gevoel van volledige controle hebt. Maar het zijn net je uitstraling en overtuiging die ervoor zullen zorgen dat anderen ook gaan geloven in jouw product of dienst.

7. Kies kwaliteit boven kwantiteit

Wil je dat je netwerkconnecties je aanraden bij anderen? Dan is het belangrijk dat zij je goed kennen en weten wat je doet. Investeer daarom niet alleen in nieuwe contacten maken, maar ook in een sterkere band opbouwen met de contacten die je al hebt.

8. Plan je netwerktijd

Integreer netwerken in je agenda. Leg vast wanneer je berichten op sociale media plaatst, reageert op posts van anderen en communiceer met volgers of likers. Maar neem ook de tijd om naar face-to-faceontmoetingen te gaan. Door systematisch tijd te investeren in netwerken, kom je meer en meer uit je comfortzone en wordt netwerken na verloop van tijd een gewoonte.

9. Kies je netwerkevents gericht

Zoek bewust naar die bijeenkomsten waar de tijd genomen wordt om elkaar echt te leren kennen. Als introverte ondernemer voel je je sneller en meer op je gemak in een netwerkformule waar er samen getafeld wordt of waar er een doorschuifsysteem is na elk gerecht. Dat ligt je meer, omdat je de tijd krijgt om te wennen aan nieuwe gezichten en omdat je op een ongedwongen manier in een kleine groep contacten kunt leggen.

10. Hou je contacten warm

Connecteer ten laatste de dag na een netwerkevent met je nieuwe contacten en refereer op een persoonlijke manier aan de ontmoeting. Als introverte ondernemer doe je dat vaak niet omdat je niet pusherig wilt overkomen. Maar denk eraan: je gaat alleen connecteren, niets verkopen.

11. Denk verder dan het event

Wees je ervan bewust dat netwerken niet stopt na een face-to-faceontmoeting. Het echte werk gaat dan pas van start. In de hectiek van het event kun je niet met iedereen uitgebreid contact leggen. Je hebt pas later ruimte om dieper in te gaan op eventuele vragen en informatie uit te wisselen. Verleg dus je focus naar wat er na de face-to-faceontmoeting gebeurt.    

Heb je afgesproken om informatie door te geven? Schuif dat dan zeker niet op de lange baan. Je laat geen goede indruk na als je de ander laat wachten op een beloofd telefoontje of een e-mail.

 

Kortom: netwerken hoort bij het ondernemerschap. Je kunt er als ondernemer niet omheen. Maar door in harmonie met je introverte persoonlijkheid dicht bij jezelf te blijven, en optimaal gebruik te maken van je sterktes, zul je voortaan netwerken met plezier én met een positief resultaat voor je business. 

Succes!  

 

Wil jij je netwerkskills verbeteren en met meer voldoening netwerken? Dan verwelkom ik je graag op 15 september in Kortenaken voor mijn thema-opleiding ‘Een sterk netwerk uitbouwen als introverte ondernemer’.

Heb je interesse in persoonlijke begeleiding om als persoon en als ondernemer te groeien? Neem dan gerust contact met mij op een vrijblijvend intakegesprek!

Maak je afspraak

 

 

DELEN MAG!

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?

_______ Ontdek de voorwaarden 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? 

_______  Schrijf je in

Thema-opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? 

_______  Bekijk het aanbod

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?

_______ Maak je afspraak