Introvate-ondernemer-luchtballon-steen.jpg

Onlangs was ik op een netwerkevent voor ondernemers en er werd druk gesproken over de vele uitdagingen die bij het ondernemerschap horen. Ik vond heel wat bekommernissen erg herkenbaar, zeker voor de beginperiode van mijn ondernemerschap. Maar vandaag ga ik met sommige uitdagingen heel anders om, want ik ben me meer bewust van hoe ik mijn zaak wil runnen. Vanuit de kracht van mijn introverte persoonlijkheid.

Ik neem 5 belangrijke stellingen over het ondernemerschap onder de loep voor jou:

Stelling 1: Je moet er altijd voor blijven gaan

Dat klopt natuurlijk grotendeels. Gemotiveerd en gefocust blijven is voor een ondernemer heel belangrijk, want je staat zelf aan het roer van je bedrijf. Maar ik vind het in dat opzicht wel cruciaal dat je genoeg zorg draagt voor jezelf. Door de drukte van de dag en de veelheid aan taken zet je jezelf vaak op de laatste plaats en dan schieten de ontspannende, energie gevende momenten er vaak bij in. Zeker voor een introverte ondernemer is het essentieel om je batterijen op te laden door voldoende rustmomenten in te lassen. Dus af en toe bewust stilstaan in plaats van te blijven gaan, is mijn advies.

 

Stelling 2: Je moet je vak door en door kennen

Ja en nee. Uiteraard moet je je vak beheersen. Maar ik merk in mijn coachingpraktijk dat ik introverte ondernemers er vaak op moet wijzen dat ze daarin niet mogen overdrijven. Het is nodig dat ze op een zeker moment een halt toeroepen aan hun natuurlijke behoefte om kennis te blijven vergaren en hun kennis ook durven te verzilveren. Durf je expertise zichtbaar te maken en om te zetten in de praktijk.

 

Stelling 3: Je moet een manusje-van-alles zijn

Ook weer ja en nee. Het klopt dat je als ondernemer van de meest uiteenlopende zaken iets moet kennen: van boekhouding en verzekeringen tot marketing en sociale media. Maar ik geloof er niet in dat je alles zelf perfect moet beheersen. Omring je met mensen die goed zijn in wat ze doen. Kies voor die mensen die de moeite doen om naar jouw verhaal te luisteren en je echt op maat helpen. Als je die mensen om je heen verzamelt, dan geeft dat heel veel gemoedsrust en vertrouwen. En zo kun jij je optimaal focussen op je kernactiviteiten.

 

Stelling 4: Je moet jezelf voortdurend overstijgen

Ja, maar … hoever moet je daarin gaan? Eén van de natuurlijke kenmerken van een introverte persoon is dat je eerder risico vermijdend bent. Je zet pas een volgende stap nadat je grondig de voor- en nadelen afgewogen hebt. Je komt niet zo gemakkelijk uit je comfortzone. De voorbije maanden ben ik bewust vrij vaak buiten die zone gegaan en het heeft me verrast hoe vaak mij dat een goed gevoel heeft gegeven. Ik ben dus de eerste om jou aan te moedigen om jezelf te overstijgen, maar bewaak wel je eigen grenzen.

 

Stelling 5: Je moet aanvaarden dat eenzaamheid erbij hoort

Nee, daar ben ik het niet mee eens. Je staat dan misschien wel aan het hoofd van je eigen onderneming en je moet in je eentje heel wat knopen doorhakken, maar dat hoeft zeker geen eenzame situatie te zijn. Het gevaar bestaat dat je als introverte ondernemer té veel in je eigen hoofd blijft zitten. En dat je na een tijdje bepaalde zaken dan als de enige waarheid beschouwt. Dat is gevaarlijk. Want denken gaat al snel over in piekeren, en dan lonkt de eenzaamheid inderdaad om de hoek. Hoe ik daarmee omga? Ik omring me bewust met sparringpartners en ga naar netwerkmomenten waar ik waardevolle contacten kan leggen. De inspiratie die ik daar krijg tijdens het spreken met anderen, zorgt ervoor dat ik mijn eigen gedachten in een ander en breder perspectief ga plaatsen.

 

Worstel je ook met de uitdagingen van het ondernemerschap?

Als ondernemerscoach voor mensen met een introverte persoonlijkheid hamer ik altijd op een sterk netwerk. Verzamel de juiste mensen om je heen. Want elke ondernemer heeft soms twijfels. Hoe pakken collega-ondernemers het aan? Hoe hebben zij bepaalde problemen opgelost? Welke ervaringen kunnen zij met jou delen? Leer van elkaar en aanvaard de hulp van anderen.

Heb je meer behoefte aan professionele begeleiding door een ondernemerscoach?

Een ondernemer heeft soms meer dan alleen maar twijfels. Welke richting ga je uit met je bedrijf? Hoe overwin je bepaalde obstakels? Past je business nog wel bij je persoonlijkheid? Die besluiteloosheid en onzekerheid kunnen een rem worden op je ondernemerschap. En dat is heel jammer … en eigenlijk totaal niet nodig.

Heb je behoefte aan een klankbord, aan een ondernemerscoach die jouw introversie begrijpt en er een sterkte voor jou en je onderneming van maakt? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvend intakegesprek!

Maak je afspraak

 

 

DELEN MAG!

Aanvraag subsidies

Wist je dat Introvate geregistreerd dienstverlener is voor tussenkomst via de kmo-portefeuille?

_______ Ontdek de voorwaarden 

Nieuwsbrief Introvate

Wil je inspirerende verhalen en praktische tips voor introverten ontvangen? 

_______  Schrijf je in

Thema-opleidingen

Ben je nieuwsgierig naar de thema-opleidingen voor introverte ondernemers en werknemers? 

_______  Bekijk het aanbod

Vrijblijvend gesprek

Wil je ontdekken wat Introvate voor jou kan betekenen?

_______ Maak je afspraak